Viața fără cash nu e chiar viață

Suntem atât de încurajați să cheltuim, încât chestia asta trece câteodată dincolo de noi. Ai unde, ai peee ceee și, de când treaba e contactless, banii zboară într-o clipită. Felul în care cheltuim nu cred că ține de cât de sub control ne avem viața, fiecare. Ține de marketing, ține de impuls și, scuzați să fim, dar câteodată chiar ne poate lua valul, oricât de raționali și cu lista bine am fi. Câteva sute de lei ici, câteva sute acolo și dacă-ți mai ies în cale niște pantofi faini, din ăia fără-de-care-nu-poți-să-trăiești care mai sunt și la-re-du-ce-re, e clar. Banii îți spun foarte rapid la-re-ve-de-re.

Felul în care ne cheltuim banii și ni-i gestionăm nu cred că ține nici de cantitatea veniturilor. Nu, chiar nu contează câți bani ai. Fie că ai mulți sau puțini, banii se duc, că avem de trăit cu toții. Și – cred eu – pe măsură ce ai mai mult, vrei și mai mult sau poate mai bun, sau poate… altceva. Că vorba aia, ai cu ce și te ține și portofelul.

Un sport comun – trasul cu cardul

Banii zboară repede de pe card și de la control la alunecare nu e cale lungă. Când n-ai cash, să vezi cât plătești și mai ales pe ce, cât de gol sau plin ți-e portofelul, poți trăi cu impresia că oricât ai cheltui, banii sunt o chestie care nu se termină niciodată. Fără cash, realitatea poate avea de suferit și poți rămâne falit și cu impresia că ar fi trebuit, parcă, să te încadrezi cu banii și să-ți mai și rămână luna asta.

Un experiment

Ca să văd pe ce se duc banii, am făcut un experiment: o lună fără card. Bani gheață, buget pentru fiecare săptămână și o aplicație inteligentă care să monitorizeze toată treaba.

După un research consistent pe multe site-uri, după citit zeci de review-uri, am găsit o aplicație minunată, ușor de folosit, de înțeles și de interpretat. Se numește Cash Control și te ajută să îți gestionezi resursele financiare în mod inteligent. De fapt, nu te trage de mânecă și nu te oprește din a nu mai cumpăra lucruri inutile sau care nu-și merită banii. Însă, îți afișează printr-o mișcare soldul disponibil, îți arată categoriile de cheltuieli unde ai cotizat foarte mult – adică ai cheltuit foarte mult și tot așa. În plus, e foarte moca – cel puțin în AppStore, vine și într-o variantă pentru desktop – www.cashcontrol.com – unde poți customiza categoriile de cheltuieli, după bunul plac.

Cum funcționează?

În primă fază, îți faci un cont. Apoi introduci venitul tău lunar total. Dacă vrei să faci experimentul, îți recomand să începi în ziua în care primești salariul. După care, pe zi ce trece și pe măsură ce cheltui, introduci manual suma cheltuită și categoria în care se încadrează. După prima săptămână de monitorizare, aplicația îți pune la dispoziție un raport al cheltuielilor tale, iar așa vei vedea unde ți s-au dus banii.

Dincolo de faptul că am văzut că banii nu zboară, ci că eu pot fi nechibzuită și că pot cheltui prea mult pe lucruri inutile, a fost un experiment bun, care m-a discipilinat destul de mult. Ca să mă laud, într-una dintre săptămâni am cheltuit doar 50% din ce mi-am propus. Cât de cool, a?

Voi ce aplicații de genul știți și ați folosit?

http://gph.is/1L5kQ7j

Comentarii

S-ar putea să-ți placă